Reaksjoner etter intervjuet med avisa

Fredag formiddag fikk jeg en temmelig overraskende forespørsel. En journalist fra Adresseavisen kontaktet meg og lurte på om de kunne intervjue meg om bloggen. Jeg skal innrømme at jeg måtte tenke meg litt om, for det er ikke til å komme utenom at alt som havner i avisa blir gjenstand for mange meningsutvekslinger. Intervjuet ble gjennomført, og jeg har vært rimelig tankefull og spent på reaksjonene siden saken kom på trykk i går. Dere kan lese artikkelen her.

Jeg ser at det foreligger en feil i artikkelen, FODMAP blir omtalt som foodmap. Men det har altså ikke noe med food å gjøre. Det har observante kommentatorer påpekt under lenken til artikkelen på avisas facebookside også. I travle tider gjør man menneskelige feil, og det er ikke verdens undergang! ;) Men FODMAP er altså en forkortelse for Fermenterbare Oligosakkarider, Disakkarider, Monosakkarider og (And) Polyoler. Dette er en fellesbetegnelse på tungt fordøyelige karbohydrater som kan skape problemer i tarmen. Mer informasjon kan dere finne bl.a. her. Det er fullt mulig å finne forskningsartikler om temaet også, men jeg velger å lenke det til en side med mer folkelig informasjon og beskrivelse av temaet. De som har særlig interesse av å lese mer omfattende forskningsartikler, vet gjerne mer enn godt nok selv hvordan man søker opp dette! :)

Som nevnt vil slike saker alltid vekke debatt, og jeg vet at det er kommet reaksjoner på min uttalelse om at homeopatimedisin stabiliserte magen min da jeg var ett år. Homeopati har alltid vært, og vil nok alltid være et temmelig betent diskusjonstema, der splittelsen mellom skeptikerne og tilhengerne er sterk. Det kan jeg dessverre ikke gjøre noe med. Men jeg kan si noe om hvorfor jeg velger å være åpen for det. Som nevnt har jeg vært gjennom mange år med utredning på sykehus, uten at de kunne bidra med noen som helst form for hjelp. Jeg kunne valgt å legge meg ned og gi opp, men det er ikke slik jeg er skrudd sammen. For meg og mange andre med ulike kroniske sykdommer, handler det om å hele tiden holde øynene åpne for muligheter. Når sykehuset og skolemedisinen gir opp, kan man ikke gi opp selv. Da kan for mange alternativ B, å se i retning alternativ medisin være en midlertidig løsning. Slik kan man opprettholde håpet og motivasjonen til å fortsette å prøve å leve mest mulig normalt. Troen og håpet på at det en gang skal dukke opp noe som kan hjelpe. 

Når det er sagt, sier jeg ikke at alternativ medisin skal erstatte skolemedisinen der det foreligger tilstander som SKAL og BØR behandles medisinsk. Det er heller ikke sagt at det hjelper alle, alltid. Det anbefales å ikke bruke alternative medisiner uten samråd med lege, mye fordi en del midler kan interagere med andre medisiner. Det virket tydeligvis på meg da jeg var liten, men da det kom tilbake på videregående hjalp det ikke med homeopatimedisin. 

Det er kommet flere henvendelser med tips til hva jeg kan prøve eller bør sjekke. Jeg takker for omtanke og tips. Som sagt har jeg prøvd det meste, men om det kommer noen tips til noe jeg ikke har prøvd før, skal jeg iallefall innhente informasjon for å se om det kan være noe aktuelt :) Til de som har spurt om jeg har sjekket meg for Heliobacter Pylori, ja det har jeg gjort, og nei jeg har ikke det :)Av og til må man bare ta en sjanse og hoppe ut i det...
 

 

Ønsker dere en herlig søndag! :)

 

Merete

 

#intervju #fodmap #adresseavisa #tanker #reaksjoner #innspill 

4 kommentarer

Thomas Hartweg

26.06.2016 kl.11:20

Hei Merete, kjempefin artikkel om deg, synes du er tøff som står frem og deler dine erfaringer om en meget slitsom sykdom. Jeg lever et tilnærmet liv som deg, kanskje hakket mere isolert, ja isolert for det er hva man blir. En ting er de somatiske plagene eller helvete kan man si at denne sjukdomen medfører, men den psykiske belastningen som man får helt gratis med på kjøpet, gjør dette meget vanskelig, men ikke umulig. Det fins en løsning ett eller annet sted der ut. Vi får trøste oss med at en løsning kan ikke eksistere uten et problem, og et problem kan ikke eksistere uten at det fins en løsning. Selv etter 8 mislykkede operasjoner er jeg sikker på at jeg en dag blir frisk, selv om ting er håpløst, så er ikke jeg hjelpesløs. Ta gjerne kontakt om du vil dele erfaringer, hvem vet kanskje sitt du på løsningen for meg. Skap deg magisk søndag. - Thomas

Merete

26.06.2016 kl.12:20

Thomas Hartweg: Hei! Tusen takk for hyggelig tilbakemelding på artikkelen! :) Det var ganske skremmende å blottlegge seg slik, så det er godt å høre at noen setter pris på det. Jeg liker tankegangen din om at et problem ikke kan eksistere uten en løsning! :) Oi, 8 operasjoner, da skjønner jeg at du har hatt en kronglete vei å gå. Jeg har ikke behøvd noen, utrolig nok. Tøft er det uansett, så vi får bare være flinke til å jobbe med å bevare og forsterke den positive tankegangen. En dag må det jo skje noe ett eller annet sted i forskningsverdenen! :) Jeg har delt en del erfaringer her på bloggen, så hvis du ser noe du lurer mer på må du bare spørre - så skal jeg prøve å svare dersom jeg kan. Hvis ikke skal jeg iallefall prøve å finne en pålitelig kilde som kan si mer om temaet :) Ha en herlig søndag du også! :)

Kristian Brauteset

27.06.2016 kl.23:33

Herlig og ærlig blogg!

God dag, så også oppslaget i [nett]avisa. Jeg er som du og mange andre på søken etter svar på hva IBS er, og tror definitivt på en løsning i varig eller midlertidig form. Noen lånte meg den nye boka "Sunn Tarm - Klart Hode" av Dr. Perlmutter, en amerikansk hjerneforsker/nevrolog. Han har samlet intet mindre enn 63 studier og fått et overblikk på de, og ikke minst behandlet ganske mange håpløse tilfeller selv. Det viser seg at veldig mange tilstander forårsakes eller påvirkes kraftig av IBS. Det var så herlig å lese at jeg kjøpte boka, [ikke ofte]! Følger med oppskrifter av typen paleo, og fermenterte retter. Du har trolig fått tips om boka, de har flere utgaver på biblioteket og mange i kø.

En annen dude som har gått dypt er Cris Kresser, fin lesing her da jeg kjenner igjen veldig mye av det som kobler autismespekteret til IBS. chriskresser.com/the-healthy-skeptic-podcast-episode-9/

Også veldig inspirerende å lese om din heftige trening, som jeg snart skal komme i gang med mer seriøst for å bygge opp kroppen igjen. Vært utfordrende med kalorier når man er fodmap-veganer [litt slingrinsmonn], noe oppblåst og har høy forbrenning og lavt opptak, men en lærer noe nytt konstant. Meditasjon er en daglig aktivitet til stor hjelp for meg på flere måter. Kan være at spesifikke pustemetoder osv. igangsetter bedre blodsirkulasjon visse plasser og/eller slapper av andre.

Den som måtte ønske det kan jeg legge til i den lukkede gruppa "LGS. Lekk Tarm Syndrom Norge" på FB. Noen erfarne hoder og bra delinger.

Det beste er foran vårs, take care.

Merete

27.06.2016 kl.23:45

Kristian Brauteset: Hei, tusen takk for hyggelig og interessant tilbakemelding! Jeg kjenner igjen navnene på bøkene du oppgir, men har vært litt for dårlig på å lese permbøker. Må visst supplere surfingen med litt ekstra lesing, passer forøvrig bra når man kan ta med lesestoffet ut i sommer! :) Skal absolutt sjekke ut de bøkene nærmere. Jeg også har hørt om de gode effektene av fermentering, har startet med Molkosan bare for å prøve ut dette. Startet først i forrige uke, og har ikke merket noe forskjell enda - men om det merkes noe kommer jeg selvsagt til å fortelle om det på bloggen.

Kjempeglad for å høre at treningen inspirerer! Og til deg og andre som skal starte/komme i gang igjen: husk at ikke alle øktene trenger å være "beastmode". Vi må tilpasse oss dagsformen, det viktigste er å bare gjøre noe :) Så mitt beste tips her er at du ikke går med en innstilling om at du må peise på hver gang :) Da tar det fort knekken på motivasjonen, når magen gang på gang setter en stopper for å gå inn på gymmet med beastmode i blikket! :)

Bra tips om gruppa om LGS på facebook, dette kan sikkert mange ha nytte av!:)

Ha en fortsatt flott kveld!

Skriv en ny kommentar

Merete

Merete

32, Trondheim

Ei treningsglad jente som bruker trening som medisin og livsstil, og digger å eksperimentere med LCHF og proteinrik mat for å håndtere IBS! Skriver litt om dette, samt noen refleksjoner rundt det å leve et liv som ikke akkurat er A4. Instagram: @mflataas

Kategorier

Arkiv

hits